زمان مطالعه: 7 دقیقه


شبکهسازی یکی از ارزانترین راههای توسعهی کسبوکار است. ممکن است نام آن با شبکههای کامپیوتری اشتباه گرفته شود. شبکهسازی اگر چه میتواند از راههای کامپیوتری و اینترنتی انجام شود، در تعریف هیچ ربطی به کامپیوتر ندارد. تاکید اصلی این نوع از توسعه کسبوکار بر پایهریزی ارتباطات گسترده با دیگران است. اصطلاحی در این زمینه هست که میگوید «مهم نیست چه میدانی، مهم است چه کسانی را میشناسی». قطعا در زندگی روزمره با کسانی روبرو شدهایده که ارتباطات قدرتمندی دارند، این افراد در واقع شبکهسازی موفقی را انجام دادهاند. شبکهسازی میتواند در کسبوکار و حتی زندگی شخصی هم مفید باشد. در این مقاله قصد داریم علاوه بر شناخت بیشتر این مفهوم، تکنیکهای انجام آن را هم به شما معرفی کنیم.
محتوای این درسنامه
شبکهسازی چیست؟
واژه «شبکه» به معنای نقاطی است که به صورت عمودی و افقی با یکدیگر ارتباط و تعامل دارند. «شبکهسازی» به معنای افزایش این نقاط و افزایش تعاملات سازنده با هر یک از آنها است.
بردن از این روش باید به طور همزمان به دنبال پیدا کردن روابط جدید و استحکام بخشیدن به روابط فعلی باشیم. شبکهسازی تا حدود زیادی همان موفقیت در ایجاد ارتباطات اجتماعی است. برای شبکهسازی نیاز به فن بیان قوی داریم و دانستن چارچوبهای ارتباطی با افراد از اهمیت بالایی برخوردار است.
چرا شبکهسازی اهمیت دارد؟
این روش به شما امتیاز استفاده از تکنیکهای چهره به چهره را میدهد. جذب افراد مهم و با نفوذ، خریداران صنعتی و عمده فروشان به شبکه میتواند برای هر کسبوکاری حکم آسانسور و پله ترقی را داشته باشد. از طرف دیگر ارتباط گرفتن با مشتری نهایی بسیار پر هزینه است. در این روش ارتباطات با عمده فروشان شما را از نیاز به جلب نظر مشتری نهایی معاف میکند. البته باید دقت داشت که شبکهسازی زمانی برای شما کارساز خواهد بود که با طبیعت کسبوکار شما و همچنین با ظرفیتهایتان همخوانی داشته باشد.
نقش شبکهسازی در توسعه کسبوکار چگونه است؟
استفاده از این روش هیچ تضمینی برای موفقیت کسبوکارتان نخواهد بود؛ اما اگر درست و اثربخش افراد را انتخاب و استراتژیها را اجرا کنید به نتیجههای خوبی دست پیدا خواهید کرد. زمانی که شما به صورت مستقیم برند خود یا خودتان را به کسی معرفی میکنید، احتمال تاثیرپذیری او بسیار بالا خواهد بود، به ویژه اگر شما فردی توانا در انتخاب کلمات و ارائه ایدهها باشید. بعضی از افراد استعداد انتقال قدرتمند مفاهیم ذهنی خود به آنها را دارند. یک چنین فردی اگربه عنوان سخنگوی کسبوکار شما انتخاب شود، احتمال پیروزی شما در اجرای شبکهسازی به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت. بنابراین نقش شبکهسازی در توسعه کسبوکار را نباید دست کم گرفت، چرا که میتواند منجر به رشد و موفقیت شما شود.
روشها و تکنیکهای شبکهسازی برای کسبوکار کدام است؟
اگر خودتان سخنگو هستید و قرار است کار مذاکرات را انجام دهید به نکات زیر توجه کنید. اما اگر به دنبال فردی هستید که این نقش را به عهده بگیرد، فردی با استعداد (خوش رو و خوش سخن) را انتخاب کرده و نکات زیر را به او گوشزد کنید:
- تاثیر اولیه: اولین تجربه افراد از برخورد با شما (First Impression) و جوری که خود را به آنها معرفی میکنید ممکن است تا مدتها ماندگار باشد. یکی از نقاط حساس و حیاتی در شبکهسازی، معرفی درست برند به افراد است. نکاتی که این برند را از دیگر برندها مجزا میکند و نقاط جذاب و هیجانانگیزی که در ایده شما وجود دارد، همراه با یک بیان متناسب لازم است تا به مخاطب ارائه شوند.
- تفاوت: تلاش کنید تصویری متفاوت از خود ارائه دهید. اهداف بلندپروازانه (و نه خیالپردازانه!) داشته باشید و پتانسیلهای موجود برای دستیابی به آن هدف را توضیح دهید.
- کمککننده باشید: اگر اولین صحبت شما حاوی درخواستهایی از طرف مقابل باشد، تصویر چندان مثبتی از شما در ذهن او شکل نمیگیرد. سعی کنید با ارائه یک کمک (تخفیف ویژه یا خدمات خاص) و پیشنهاد چیزی که برای فرد مقابل ارزشمند است شروع کنید. این کمک کردن میتواند انگیزه فرد مقابل برای کمک به شما و کسبوکارتان را تا حدود زیادی افزایش دهد. همچنین به سوالات طرف مقابل با حوصله و دقیق پاسخ دهید.
- جلب اعتماد: پرهیز از انجام کارهای غیراخلاقی و رعایت چارچوبهای موجود در این زمینه میتواند به ساخت تصویر خوب در ذهن فرد کمک کند. زیرا در ذهن آنها همیشه احتمال دوباره انجام دادن عمل غیراخلاقی توسط شما وجود خواهد داشت. انجام مسئولیت اجتماعی توسط برند (کمک به خیریه و برگزاری کمپینهای مربوط) در کنار حسابهای مالی شفاف و روندهای انجام کار مشخص میتواند به ساختن تصویری شفاف و مثبت در ذهن سرمایهگذاران یا مشتریان بزرگ کمک کند.
- انتخاب مناسب افراد: اینکه با چه کسانی وارد ارتباط شویم و برای آنها وقت بگذاریم، اساسیترین انتخاب در شبکهسازی است. این افراد باید به زمینه کاری ما مربوط باشند یا نقش مهمی در محیط سازمان داشته باشند. درجه تناسب فرد با اهداف سازمان باید با زمانی که به او اختصاص داده میشود رابطه مستقیم داشته باشد.
- مدیریت شبکه: شبکهسازی یک بخش از سازمان شما است و به طور طبیعی نیاز به مدیریت دارد. نبود مدیریت در هر کدام از بخشهای سازمان نتیجهای جز هدر رفتن تلاشهای انجام شده نخواهد داشت. شما باید تصویر بزرگی از شبکه ایدهآل خود (با توجه به اهداف، سیاستها و ارزشهای سازمان) بسازید و آن را روی کاغذ بیاورید. سپس در راستای رسیدن به آن تصویر بزرگ تلاش کرده و این تلاشها را هم مدیریت کنید. گاهی ممکن است استراتژی کلی و اولیه با توجه به شرایط نیاز به تغییر آنی داشته باشد. نتایج فعالیتهای انجام شده هم باید بررسی شوند و در صورت نیاز تغییر رویه اتفاق بیفتد.
همانطور که گفتیم نقش شبکهسازی در توسعه کسبوکارغیرقابل انکار است، چرا که شبکهسازی یکی از راههای توسعه کسبوکار شناخته میشود.. استفاده از این روش اگر چه آسان به نظر میرسد، از پیچیدگیهای عملکردی بسیاری برخوردار بوده که در این مقاله سعی کردیم شما را با آنها آشنا کنیم. شبکهسازی موفق در گرو دقت در انتخاب فرد مذاکرهکننده و همچنین افرادی است که میخواهیم وارد شبکه کنیم. کسی که مجری این کار است باید از فن بیان و مهارتهای ارتباطی قوی برخوردار باشد. هدف نهایی ایجاد تصویر مثبت در ذهن افراد هدف است. برای انجام این کار باید یک ارزش پیشنهادی داشت و آن را با بیانی قوی و اثرگذار به او ارائه کرد. اشتباه در هر کدام از این مراحل میتواند زحمات شما را بی حاصل کند. با مطالعه اولیه و انجام انتخابهای مناسب، در کنار مدیریت قوی میتوان انتظار نتایج خوبی از شبکهسازی داشت.
در بیان اساتید
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
دسترسی سریع
- مبانی کارآفرینی
- کارآفرینی چیست؟
- ویژگیهای یک کارآفرین
- همه چیز درباره کارآفرینی درون سازمانی که باید بدانید
- چرا اهمیت نوآوری در کارآفرینی روز به روز افزایش مییابد؟
- ایده چیست و در کارآفرینی چه کاربردی دارد؟
- با سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی آشنا شوید
- ترس از بیان ایده و روشهای غلبه بر آن
- ارزیابی ایده چیست و چرا تشخیص ایدههای کارآمد اهمیت دارد؟
- هر آنچه که باید در رابطه با مفهوم بازار بدانید
- با مفهوم و انواع مشتری در کسبوکار آشنا شوید
- تفاوت کاربر و مشتری در تعامل با کسبوکارها چیست؟
- شناسایی نیاز مشتری؛ یک گام فراتر از رقبا
- تحقیقات بازاریابی و مراحل انجام آن
- راهاندازی استارتاپ
- تعریف و ویژگی های استارتاپ
- استارتاپهای موفق چگونه تعریف میشوند و چه ویژگیهایی دارند؟
- آشنایی با چیستی استارتاپ و انواع آن
- هر آنچه درباره بوم مدل کسب و کار باید بدانید
- همه چیز درباره مدل کسب و کار که باید بدانید
- بوم ناب چیست؟
- تحلیلSWOT چیست و چه کاربردی دارد؟
- استراتژی رشد چیست و چگونه به موفقیت کسبوکارها کمک میکند؟
- ارزیابی معیارهای رشد کسبوکار چگونه است؟
- همه چیز در مورد مشاوران و منتورها در دنیای استارتاپها
- صفر تا صد آمادهسازی MVP
- مدیریت منابع انسانی در استارتاپ چیست و چه نقشی دارد؟
- هویت و فرهنگ سازمانی در استارتاپ چیست؟
- هر آنچه درباره طرح مالی کسب و کار باید بدانید
- طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟
- پیش بینیهای مالی و هزینهها برای کسبوکار
- حقوق استارتاپها
- توسعه فردی
- تیم و کار تیمی
مهرین نظری
مدیر روابط عمومی دیموندلبشناخت افراد و ارتباطات موثر میتواند بر تسریع یا سهولت یک فرآیند تاثیرگذار باشد. در توسعه کسب و کار نیز شناخت انسانهای دیگر با مشاغل و مهارتهای گوناگون میتواند کمککننده باشد. شبکهسازی فرآیندی انسانی و ارتباطیست که امروزه به عنوان یک نکته کلیدی در کسب و کار و توسعه آن مطرح است. در این درسنامه نکاتی مهم از شبکهسازی به خوبی بیان شده است.