زمان مطالعه: 10 دقیقه


رزومه تنها مدرکی است که برای استخدام در هر شغلی حتماً باید آن را ارائه دهید؛ بنابراین داشتن رزومۀ خوب و قوی و البته رزومه نویسی با فرمت صحیح، لازم و ضروری است. میتوان گفت پس از آن، کاورلتر در جایگاه مهم بعدی قرار دارد.
کارفرمایان رزومۀ متقاضیان را با دقت بیشتری نسبت به کاورلترشان مطالعه میکنند؛ اما این به معنی کماهمیت بودن کاورلتر نیست. پس بیایید نگاهی به ساختار رزومه و کاورلتر بیندازیم و شیوۀ نوشتن آنها را با هم مرور کنیم.
ما شما را با تمام مراحل و شیوۀ نوشتن رزومه آشنا میکنیم: از چگونگی تنظیم ساختار بخشهای مختلفش تا بازبینی برای حذف غلطهای تایپی و املایی. قول میدهیم که وقتی کارتان تمام شد، میخواهید رزومۀ خود را به تمام دنیا نشان دهید.
محتوای این درسنامه
تعریف رزومه
اول از همه، بیایید رزومه را تعریف کنیم. رزومه خلاصهای است از تاریخچۀ کاری و تحصیلی و نیز مهارتهای شما. از این لحاظ رزومه با CV متفاوت است.
(CV(Curriculum Vitae بر مسیر شغلی و حرفهای شما نگاهی کامل دارد و تمام جوانب تحصیلی و کاری و تجاربتان را کاملاً پوشش میدهد و همۀ این جزئیات را دقیق نمایش میدهد؛ اما رزومه خلاصهای است از آن تجارب و مهارتها و معمولاً تنها سابقۀ کاریتان طی ده سال اخیر را پوشش میدهد. برخلاف CV،رزومه را میتوان متناسب با هر شغل تنظیم و اصلاح کرد و در قالب یک تا دو صفحه نوشت.
انواع رزومه
اغلبِ نویسندههای حرفهایِ رزومه میگویند در رزومه نویسی سه نوع فرمت وجود دارد: رزومه به ترتیب تاریخ، رزومه به ترتیب سوابق کاری، ترکیبی از این دو.
-
-
رزومه به ترتیب تاریخ
-
این نوع رزومه احتمالاً همان قالبی است که آن را به خوبی میشناسید. این نوع رزومه بیشتر از هر چیز بر سوابق کاری اخیرتان متمرکز است. تمام پستهای شغلیتان را بهترتیب تاریخشان بنویسید.
آخرین منصب شغلی را در بالا بنویسید و قدیمیترین را در پایین. هدف از نوشتن این نوع رزومه این است که مشاغل و مناصبی را که تا این برهه از زمان داشتهاید، نشان دهید و مشخص کنید که برای این شغلِ درخواستی، خود را کاملاً آماده کردهاید.
-
-
رزومه به ترتیب سوابق کاری یا عمل کرد
-
این رزومه بیشتر بر تجاربتان تأکید دارد و در آن، خلاصهای از سوابق و تجارب حرفهای و مهارتهایتان را مینویسید و نشان میدهید شغلهایی که داشتهاید چه سنخیتی با شغل درخواستیتان دارد.
-
-
رزومۀ ترکیبی
-
همانطور که حدس زدید، این رزومه ترکیبی از دو فرمت فوق است. در این نوع رزومه، خلاصهای از زندگی حرفهای و مهارتهایتان را در کنار سوابق کاریتان مینویسید. این فرمت رزومه، شیوهای مؤثر در متمایز کردن خود از بقیۀ متقاضیان است؛ چرا که بر سابقه و مهارتهایتان تأکید میکند و برای انواع کارجویان مفید است.
بخشهای مختلف رزومه
هیچ دو رزومهای دقیقاً شبیه هم نیست؛ اما در رزومه نویسی بهتر است که دو بخش زیر را مدنظر داشته باشند:
-
- تیتر و اطلاعات تماس
در رزومه نویسی بالای رزومه همیشه نام خود را بنویسید. اطلاعات تماستان (شامل شمارۀ تلفن همراه، نشانی ایمیل و گاهی پروفایل شبکههای اجتماعی یا وبسایت شخصی) نیز باید اینجا باشد.
بههرحال نمیخواهید خواننده و کارفرما را سردرگم کنید تا نداند که این رزومه متعلق به کیست یابهسختی بتواند با شما تماس بگیرد.
-
- خلاصهای از سوابق حرفهای
در حد دوسه جملۀ مختصر بیان کنید که چهکسی هستید، مشغول چه کاری هستید و چرا برای این شغل گزینۀ ایدهآلی هستید.
جملهای که در آن،فرصت شغلی مدنظرتان نوشته میشود، منسوخ شده و لازم نیست در این خلاصه بگویید که به دنبال چه هستید. در عوض، باید بنویسید که چه ارزش و سودی برای کارفرما خواهید داشت.
خلاصۀ زندگی حرفهایتان صددرصد الزامی نیست و اگر رزومهتان فاقد این بخشباشد، کارفرما مأیوس نمیشود؛ اما با نوشتن این بخش، فرصتی به کارفرمایانی که وقت کمی دارند میدهید تا سریعاً تشخیص دهند که شما برای این شغل مناسبید یا خیر.
بخشهایی که در ادامه توضیح میدهیم، قطعاً برای نوشتن رزومۀ صحیح، ضروریاند و در استخدامتان مؤثرند.
-
- مهارتها
این قسمت قبلاًدر بخش پایانیِ رزومه نوشته میشد؛ اما اخیراً با تأکید کارفرمایان بر پیشزمینۀ تخصصی متقاضیان، اهمیت روزافزونی یافته است. اگر آنها سریعاً ببینند که توانایی انجام چه کارهایی را دارید، احتمال بیشتری وجود دارد که رزومهتان را جدیتر بگیرند.
-
- سابقۀکاری
این بخش مهم از رزومه جایی است که تاریخچه و سوابق کاریتان را در قالبی متقاعدکننده و منسجم مینویسید. بخش سوابق کاری شامل نام شرکتها، مکان شرکتها، تاریخ استخدام شما در آنها و موقعیت شغلیتان میشود.
این قسمت برای کارفرمایان و مدیران کارگزینی ضروری است. آنها میخواهند اطلاعاتی دربارۀ سوابق و تاریخچۀ کاریتان بدانند و ارتباط و تناسب مهارتهایتان با شغل مدنظرتان را بدانند. کارفرمایان اغلب، انبوهی رزومه به دستشان میرسد. برای همین باید خود را از بقیه متمایز کنید؛ بنابراین سعی کنید در قسمت سوابق کاری متمایز باشید.
-
- تحصیلات
چون بسیاری از شغلها سطح معینی از تحصیلات را میخواهند، قرار دادن سوابق تحصیلی خود در رزومه مهم است؛ اما این بخش نباید فضای زیادی به خود اختصاص دهد. در اغلبِ موارد کافی است که مدرسهها و دانشگاههایی را که رفتهاید بنویسید و تاریخ حضور در آنها را همراه با مدرکی که گرفتهاید، ذکر کنید.
-
- تجارب اضافی
این قسمت اختیاری است؛ ولی میتواند بسیار ارزشمند باشد و در انتهای رزومهتان میآید و کارهای داوطلبانه و سرگرمیها و جوایزی را که گرفتهاید، در بر میگیرد. البته نباید طولانی باشد و حواس کارفرما را از مهارتها و سوابق کاریتان پرت کند؛اما راه خوبی است برای نشان دادن این که انسان تکبعدی نیستید.
نکتههای مهم در رزومه نویسی
درست است که محتوای رزومهتان چیزی است که برای کارفرمایان بیشترین اهمیت را دارد؛اما این دلیل نمیشود که توجهی به طرح و قالب نداشته باشید. خواندنِ رزومۀ درهمبرهم و گیجکننده دشواراست و احتمال بیشتری دارد که کارفرمایان و مدیران کارگزینی آن را نادیده بگیرند. همچنین رزومۀ تمیز و مرتب اثر مثبتی دارد.
از این قاعدهها و نکتهها برای نوشتن رزومهای با بهترین ظاهر استفاده کنید:
- رزومۀ استاندارد معمولاً بیشتر از دو یا سه برگۀ A4 نیست.
- از فونت خوانایی مانند B Nazanin استفاده کنید که اندازهاش کمتر از 14 نباشد.
- حاشیه حداقل 1.5سانتیمتر باشد.
- حتماً بین بخشهای مختلف رزومه فاصلۀ کافی قرار دهید.
- چندان درگیر طرح و رنگ نباشید. اگر مقداری رنگ به رزومه بدهید خوب است؛ اما ظاهر رزومه را شلوغ نکنید.
رزومهتان را در قالب PDF ذخیره کنید، مگر اینکه در فرم درخواست شغل، فرمت فایل رزومه مشخصاً قید شده باشد.
نکتههای مهم در ویرایش رزومه
رزومه نویسی کار سختی نیست؛ولیدقت زیادی میخواهد. فرض کنید رزومۀخود را نوشتهاید و دو بار هم آن را خواندهاید؛اما کافی نیست. ویرایش رزومه بیش از این زمان میبرد و ترفندهایی برای یافتن اشتباهاتدر رزومه وجود دارند.
هرگز سعی نکنید رزومهتان را بلافاصله بعد از نوشتن ویرایش کنید. بهتر است بین نوشتن و ویرایش رزومه 24 ساعت به خود فرصت دهید. طی این مدت رزومۀ خود را با نگاهی تازه و واقعبینانه خواهید خواند.
وقتی به خود فرصت خواندن دادید، سعی کنید رزومه را از انتها تا آغاز بخوانید. شاید عجیب به نظر برسد؛ اما اینگونه بر تکتک کلمات متمرکز خواهید بود و اشتباهات تایپی و دستوری را بیشتر متوجه خواهید شد.
بهتر است از یکی از دوستان یا اعضای خانوادهتان بخواهید رزومهتان را بخوانند. ممکن است آنها متوجه اشتباهاتی شوند که شما آنها را ندیدهاید یا پیشنهادهایی برای اینکه خود را بهتر نشان دهید، به شما ارائه بدهند.
سپس به این توجه کنید که نام و نشانی شرکتهای قبلی را درست نوشته باشید. حتماً مطمئن شوید که اطلاعات تماس موارد ارجاعی یا معرفتان صحیح باشد؛ چون ممکن است این موارد از آخرین باری که درخواست شغل دادهاید، تغییر کرده باشند.
اما برویم سراغ کاورلتر…
معنا و تعریف کاورلتر
اولین بار که با مفهوم کاورلتر آشنا میشوید، شاید این گونه فکر کنید: «مثل رزومهست اما بلندتره.» ولیاین تعریف از کاورلتر کاملاً غلط است!
بله بهتر است در کاورلتر برخی از مهارتهای کلیدی و تجارب و خصوصیات خود را که در رزومهتان آمده ذکر کنید؛ اما کپیکردن اطلاعات رزومه در کاورلتر قطعاً برای کارفرمایان جذاب نخواهد بود. آنها احتمالاً رزومهتان را خواندهاند، پس چرا باید وقت خود را برای خواندن دوبارۀآن اطلاعات هدر بدهند؟
کاورلترها فرصتی به شما میدهند تا نشان دهید که نهتنها برای انجام کار بهنحو احسن از دانش و پیشزمینه برخوردارید، بلکه فردی پرشور، کاریزماتیک و آگاه هستید.
اما برای بسیاری افراد، نوشتن کاور لتر کار دشواری است. حالا که این همه باید خود را نشان دهید، باید از کجا شروع کنید؟
در این قسمت برخی از مهمترین نکات برای نوشتن کاورلتر را به زبان و بیان ساده به شما میگوییم. اینفوگرافیک ما ساختار این محتوا در اختیارتان قرار میدهد و نکتهای مفیدی دربارۀ قالب و سبک نگارش به شما آموزش میدهد.
ساختار کاورلتر بینقص
- نام و اطلاعات تماس شما. نگذارید خوانندۀ کاورلتر سردرگم شود و مدام به دنبال اطلاعات تماس شما بگردد. آن را در بالای صفحه قرار دهید تا به راحتی پیدا شود؛
- نام کارفرما/مدیر (جناب آقا/سرکار خانم… پس از سلام و ادب…)؛
- پارگراف مقدمه: اولین جملۀ پاراگراف باید منحصربهفرد باشد تا بلافاصله توجه خواننده را به خود جلب کند. با ضربالمثل، واقعیتی بامزه، شعر، نقلقول و… میتوانید این پاراگراف را آغاز کنید.
در چند جمله شغلی را که درخواست دادهاید تشریح میکنید و میگویید که چرا به این شغل (و خود شرکت) علاقهمندید و چرا شرکت باید شما را استخدام کند. چند تا از تجربهها و شغلهای قبلیتان یا ویژگیها و علایقی که شما را برای استخدام، گزینۀ ایدئال میکند برشمرید. اگر کسی معرف شما بوده، اینجا از او نام ببرید.
- پاراگراف اصلی: شرح وظایف، پروژههایی که انجام دادهاید، مهارتهایی که کسب کردهاید و مهمتر از همه، اثری که از خود بر جا گذاشتهاید. جایزهها و دستاوردهایی را هم که کسب کردهاید میتوانید در این قسمت بنویسید. کلمات کلیدی را مستقیماً از شرح شغل بیاورید. هر جا امکان داشت، متر و معیار ملموسی از نتایجی که کسب کردهاید، در اینجا قرار دهید؛
- پاراگراف پایانی: بار دیگر تأکید کنید که چرا به این شغل علاقهمندید، چرا برای کارکردن برای این شرکت مشتاقید و چه ویژگیهایی شما را برای استخدام در این شرکت مناسب میکند. علاوه بر این، بگویید که اگر استخدام شدید، چه کمکی به شرکت خواهید کرد. بار دیگر علاقه و شرایط و اشتیاق خود را ذکر کنید؛ اما طوری نباشد که تکراری و بیمزه شود؛
- دعوت به اقدام: خواننده را مجاب کنید که از شما برای مصاحبه دعوت کند و از او بابت مطالعۀ کاورلترتان تشکر کنید؛
- امضا.
این نکات را در نوشتن کاورلتر فراموش نکنید:
- پسزمینۀ کاورلترها باید روشن بوده، خواندنشان آسان باشد.
- فونتها و طرحهای عجیب و غریب را فراموش کنید.
- در صورت لزوم، هایپرلینک وبسایت یا نمونۀ کار خود را در کاورلتر قرار دهید.
بیایید قبول کنیم که رزومه نویسی برای خیلیها ترسناک است؛ اما نوشتن رزومۀ بینقص و عالی لزوماً نباید کار ترسناکی باشد و فقط به دقت و تمرکز نیاز دارد. رزومهنوشتن کار سادهای است، اگر بدانید چه کار دارید می کنید. برای همین هم ما این راهنما را آماده کردیم و امیدواریم برایتان مفید بوده باشد.
دسترسی سریع
- مبانی کارآفرینی
- کارآفرینی چیست؟
- ویژگیهای یک کارآفرین
- همه چیز درباره کارآفرینی درون سازمانی که باید بدانید
- چرا اهمیت نوآوری در کارآفرینی روز به روز افزایش مییابد؟
- ایده چیست و در کارآفرینی چه کاربردی دارد؟
- با سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی آشنا شوید
- ترس از بیان ایده و روشهای غلبه بر آن
- ارزیابی ایده چیست و چرا تشخیص ایدههای کارآمد اهمیت دارد؟
- هر آنچه که باید در رابطه با مفهوم بازار بدانید
- با مفهوم و انواع مشتری در کسبوکار آشنا شوید
- تفاوت کاربر و مشتری در تعامل با کسبوکارها چیست؟
- شناسایی نیاز مشتری؛ یک گام فراتر از رقبا
- تحقیقات بازاریابی و مراحل انجام آن
- راهاندازی استارتاپ
- تعریف و ویژگی های استارتاپ
- استارتاپهای موفق چگونه تعریف میشوند و چه ویژگیهایی دارند؟
- آشنایی با چیستی استارتاپ و انواع آن
- هر آنچه درباره بوم مدل کسب و کار باید بدانید
- همه چیز درباره مدل کسب و کار که باید بدانید
- بوم ناب چیست؟
- تحلیلSWOT چیست و چه کاربردی دارد؟
- استراتژی رشد چیست و چگونه به موفقیت کسبوکارها کمک میکند؟
- ارزیابی معیارهای رشد کسبوکار چگونه است؟
- همه چیز در مورد مشاوران و منتورها در دنیای استارتاپها
- صفر تا صد آمادهسازی MVP
- مدیریت منابع انسانی در استارتاپ چیست و چه نقشی دارد؟
- هویت و فرهنگ سازمانی در استارتاپ چیست؟
- هر آنچه درباره طرح مالی کسب و کار باید بدانید
- طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟
- پیش بینیهای مالی و هزینهها برای کسبوکار
- حقوق استارتاپها
- توسعه فردی
- تیم و کار تیمی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.