زمان مطالعه: 12 دقیقه


انگیزه فرایندی است که رفتارهای هدفگرا را آغاز، هدایت و حفظ میکند و این همان چیزی است که باعث میشود یک شخص کاری را آغاز کند، خواه این باشد که یک لیوان آب برای کاهش تشنگی بردارد یا کتابی برای کسب دانش. اما گاهی ایجاد انگیزه از سطح شخصی به سطح تیمی میرسد اینجاست که محرک ایجاد انگیزه نقش مهمی پیدا میکند و مساله مهم این میشود که در شرایط کار تیمی، مسئول ایجاد انگیزه تیمی کیست؟ و اساسا انگیزه چیست و چه تاثیری در موفقیت کار تیمی دارد؟ تکنیکها و استراتژیهای ایجاد انگیزه در تیم چیست؟ با ما همراه باشید تا پاسخ این سوالات را کاملتر بدانید.
تعریف سادهای که میتوان از انگیزه ارائه داد این است که انگیزه نیرویی است که باعث میشود شخصی کار خاصی انجام دهد و آن کار میتواند منفی یا مثبت باشد.انگیزههای منفی شرایطی هستند که اگر شخص به روشی خاص عمل نکند یا کار خاصی را انجام ندهد، اتفاق بدی رخ خواهد داد. انگیزههای مثبت برعکس هستند، در صورتی که شخصی کار خاصی انجام دهد اتفاق سودمندی رخ خواهد داد.
انگیزه در همه افراد به اشکال مختلفی وجود دارد. این احتمال وجود دارد که همه افراد در یک تیم با انگیزهای متفاوت کار خود را انجام دهند. اینجاست که وجود یک شخص به عنوان رهبر برای ایجاد انگیزه تیمی اهمیت پیدا میکند. این شخص باید بتواند با ارائه راهکارهای مناسب انگیزه را در گروه و تیم حفظ کرده و ثابت نگه دارد.
محتوای این درسنامه
اما انگیزه در تیم به چه معناست؟
انگیزه تیمی یا انگیزه در تیم را میتوان فرآیندی توصیف کرد که یک رهبر برای به موفقیت رسیدن تیمش انجام میدهد تا اعضای تیم خود را ترغیب کند تا بیشترین تلاش را براییک کار حرفهای انجام دهند. رهبران نه تنها باید تیم خود را برای شروع یک پروژه حرفهای تشویق کنند، بلکه باید تا پایان کار، روند ایجاد، تقویت و حفظ انگیزهرا در تیم به خوبی به انجام برسانند.
تلاش برای تقویت روحیه و ایجاد انگیزه کاری میتواند با ایجاد حس حرفهای بودن در محل کار محقق شود. کاری که رهبران تیم میتوانند برای مدیریت و ایجاد انگیزه تیمی انجام دهند این است که با بررسی پیشرفت اعضای تیم و تبریک به آنها در پایان کار از آنها تقدیر و تشکر کند و به آنها ثابت کند همه افراد تیم در موفقیت تیم نقشی حیاتی دارند.
یکی از موضوعاتی که برای ایجاد انگیزه کاری تیمی و حفظ انگیزه تیم باید انجام شود این است که مدیران همیشه و تحت هر شرایطی نگرش مثبت خود را حفظ کنند. این امر به تیم انگیزه میدهد تا امور محول شده را بهتر انجام دهند و به تواناییهای خود و همچنین مهارتهای همکارانشان ایمان داشته باشند. وقتی اعضای تیم میبینند که رهبر آنها یک مشوق خوب برای آنهاست، به احتمال زیاد در شرایط بحرانی هم رویه مثبت خود را حفظ خواهند کرد.
انگیزه، اصلی مداوم است
رهبران باید بدانند که انگیزه یک اصل مداوم است و باید همواره حتی در لحظه به لحظه کار تیمی از آن غافل نشد.
انگیزه امری بسیار حیاتی است
صاحبان شرکت و مدیران باید اعتقاد راسخ به کار خود داشته باشند تا کارمندان هم به سازمانهایمان بیاورند. اگر کارمندی به شرکت اعتماد نداشته باشد، احتمالا نمیتواند نماینده خوبی برای آن مجموعه و گروه باشد.
اینجاست که رهبران هر تیم نقش اساسی در ایجاد انگیزه تیمی و حفظ و افزایش انگیزه در اعضای تیم دارند. شاید بهتر باشد بگوییم میزان انگیزه مدیران و رهبران یک تیم، نکته کلیدی و رمز اصلی موفقیت در ایجاد و حفظ انگیزه تیمی است. به این که معنا که رهبران و مدیران باید تحت هر شرایط بتوانند انگیزه کافی و لازم را برای هدایت تیم خود داشته باشند. اما نکته مهم دیگر این است که آیا رهبران واقعا میتوانند محرک ایجاد انگیزه در اعضای تیم باشند؟ و این که مزایای ایجاد انگیزه تیمی چیست؟
یکی از مسئولیتهای اصلی رهبری، ایجاد انگیزه در تیم است
رهبران تیم مسئولیتهای زیادی را بر دوش دارند. آنها کسانی هستند که وظیفه دارند مطمئن شوند تیم به خوبی کار میکنند و اهدافشان را محقق میکنند. اما آیا ایجاد انگیزه در اعضای تیم بخشی از نقش یک رهبر است؟ یااین که خود افراد، مسئول آن هستند؟ شما چه فکر میکنید؟
همیشه سوال این است که چه کسی در مجموعه یا تیم مسئول ایجاد انگیزه است؟ آیا رهبران توانایی ایجاد انگیزه در تیمهای خود را دارند؟ در مورد این موضوع نظرات مختلفی وجود دارد، اما قانعکنندهترین بحث این است که رهبران نمیتوانند اعضای تیم را تحریک کنند. بخش عمده انگیزهها، خود انگیزشی هستند. عبارتی در این مورد رایج است که بارها و بارها هم ثابت شده و آن این است که ماهیت انگیزه به گونهای است که هیچکسی نمیتواند آن را در شخص دیگری ایجاد کند.
با این حال، رهبران باید این توانمندی را داشته باشند تا محرک خوبی برای ایجاد انگیزه تیمی شوند. اگرچه یک رهبر قادر به ایجاد انگیزه مستقیم در کسی نیست، اما میتواند شرایط و محیط کاری را به گونهای درست کند که باعث ایجاد انگیزه در خود و دیگر اعضای تیمش شود تا همه اعضا در کنار هم از مزایای ایجاد انگیزه تیمی بهره ببرند.
نکاتی برای ایجاد انگیزه تیمی
چگونه یک رهبر میتواند محیط کار تیمی ایجاد کند که برای اعضای تیم انگیزه ایجاد کند؟ در اینجا مواردی بیان میشود که برای ایجاد انگیزه تیمی در کارمندان ضروری است:
1. اهداف تیمی را مشخص کنید
بدون داشتن هدف نهایی مشخص، هیچ یک از اعضای تیم قادر به ایجاد انگیزه در خود نخواهند بود. تنها دلیلی که مردم میتوانند با هم کار کنند این است که بدانند همه برای رسیدن به یک اصل و هدف تلاش میکنند. اگر هدف مشخص و قابل مشاهدهای برای تیم وجود نداشته باشد، هیچ انسجام و انگیزهای هم برای کار تیمی مناسب وجود نخواهد داشت.
2. نقشهای فردی اعضای تیم را مشخص کنید
هم تیمیها باید بدانند که اگر قرار است با هم کار کنند، همه آنها نقشهای فردی خود را در یک تیم دارند. نقشهای مبهم و نامشخص انگیزه افراد تیم را از بین میبرد چون آنها باید حس کنند در تیم موثر هستند و نقشی کلیدی دارند.
3. اعضای تیم را بهتر بشناسید
داشتن درک عمیقتر از چگونگی تفکر هر یک از اعضای تیم و داشتن بینش بهتر نسبت به آن شخص و سوابق او، کلید ایجاد یک فضای انگیزشی است. دانستن اینکه آیا فردی تمایل بیشتری به انگیزههای مثبت یا منفی دارد، به یک رهبر اجازه میدهد تا رویکرد مناسبی برای آن شخص در اهداف تیمی مشخص کند.
4. پاداش مناسب برای هر شخص در نظر بگیرید
سعی کنید با دادن پاداش مناسب در زمان مناسب افراد تیم را تشویق کنید. اگر به موقع پاداش لازم را برای افراد در نظر نگیرید احتمالا انگیزه را در آن شخص از بین خواهید برد.
5. به اعضای تیم احترام بگذارید
احترام باید نه تنها بین کارمندان و رهبران تیم، بلکه همه افراد تیم حفظ شود. این بدان معنی است که همه اعضای تیم باید به یکدیگر احترام بگذارند. اگر فرهنگ احترام در تیم شما وجود نداشته باشد و اعضای تیم با یکدیگر رفتار ناخوشایند داشته باشند، رفته رفته باید شاهد از بین رفتن انگیزه در بین آنها باشید. احترام به اعضای تیم یکی از مزایای ایجاد انگیزه است.
6. فرهنگ سرگرمکننده، شاد و مثبت در تیم ایجاد کنید
محیطی را ایجاد کنید که کارمندان عاشق آمدن به محل کار خود باشند چون همه افراد از شادی لذت میبرند. سعی کنید روابط کاری عمیقتر و معنیدارتر و مثبتتری ایجادکنید.
با وجود تمام این موارد به خاطر داشته باشید، انگیزه فردی مسئولیت مستقیم یک رهبر نیست، اما ایجاد محیطی که در آن کارکنان بتوانند انگیزه بگیرند کاملا بخشی از مسئولیتهای رهبری است.
تکنیک ها و استراتژی های موفق برای ایجاد انگیزه
رهبران برای ایجاد انگیزه کاری میتوانند از تکنیکها و استراتژیهای موفق دیگران هم استفاده کنند در ادامه چند تکنیک و استراتژی موفق بیان میشود.
1. آموزش دهید و تشویق کنید
اگرچه هنوز خیلی از تیمها به اهمیت دقیق آموزش دقت نمیکنند اما باید به خاطر داشت که ایجاد انگیزه باید با آموزش و تشویق همراه باشد.
2. در اعضای تیم حس اعتماد ایجاد کنید
اگر به عنوان مدیر یک تیم به اعضای تیم خود بگویید به آنها اعتماد دارید و به آنها وابسته هستید، زودتر از آنچه فکر میکنید نتایج مثبت را خواهید دید. پس همیشه اعتمادسازی کنید.
3. اهداف کوچکتر برای اعضای تیم تعیین کنید
قطعا همه مدیران جاهطلبیها و بلندپروازیهای خاص خود را دارند اما باید در نظر داشت که اعضای یک تیم همه توانمندی یکسانی ندارند بنابراین بهتر است واقعبینانه از اعضای تیم خود کار بخواهید.
4- اهداف اعضای تیم را واضح و کامل برایشان مشخص کنید
به خاطر داشته باشید با هدفگذاری میتوان به اعضای تیم انگیزه داد. با مشخص کردن اهداف به وضوح و کامل میتوان بینش کاملتری در آنها نسبت به کاری که باید انجام دهند، ایجاد کرد.
5. مثبت اندیشی را تکثیر کنید
برای ایجاد حس خوب همواره سعی کنید مثبت اندیشی را در تیم خود تکثیر کنید. برای این کار شاید بتوانید با توجه به فرهنگ سازمانی خود از موسیقی یا بازی استفاده کنید.
6. شفاف باشید
به عنوان رهبر همیشه با کارمندانتان صادق باشید و همیشه فرصت پرسش و پاسخ برای آنها فراهم کنید. رهبران باید همواره تلاش کنند احساس موثر بودن را در کارمندان و اعضای تیمشان ایجاد کنند.
7. به جای تیم، به افراد انگیزه دهید
با دادن مشوقهای منطبق بر تواناییهای هر شخص به تک تک افراد تیم به صورت مجزا انگیزه برای بهبود کارشان را بدهید.
8. تک تک اعضای تیمتان را بشناسید
با شناخت کامل تک تک اعضای تیم سعی کنید آنها را به درستی بشناسید تا به رشد حرفهای آنها بهتر کمک کنید. دقت داشته باشید هر یک از اعضای تیم شخصیت و توانایی خاص خودش را دارد بنابراین برنامههای شخصی و کاری آنها را در برابر دیگران برایشان معین نکنید.
9. تعادل بین کار و زندگی را در اولویت قرار دهید
بخشی از فرهنگ سازمانی خود را به ایجاد تعادل بین کار و زندگی اعضای تیم اختصاص دهید. دقت داشته باشید که ایجاد تعادل بین کار و زندگی افراد باعث افزایش بهرهوری و شادی کلی در محل کار میشود.
10. بگذاریداعضای تیم رهبری کنند
انگیزه دادن به کارمندان فقط دادن تعطیلات به آنها نیست بلکه نشان دادن این است که برای آنها ارزش قائلید. هر بار که جلسهای بزرگ یا کوچک دارید، به یکی از اعضای تیم اجازه دهید گفتگو و موضوعات مورد بحث را هدایت کند. آنها به این طریق شنیده میشوند و برای انجام کارانگیزه پیدا میکنند.
سخنان بزرگان برای ایجاد انگیزه تیمی:
-
- «همه آنچه میتوانید تصور کنید واقعی و قابل انجام است.» پابلو پیکاسو
- «افراد با استعداد در بازیها برنده میشوند، اما کار تیمی و هوش برنده اصلی مسابقات قهرمانی است.» مایکل جردن
- «با هم (با کار تیمی)، مردم عادی میتوانند نتایج خارقالعادهای به بار بیاورند.» Becka Schoettle
- «اگر میتوانید با هم بخندید، پس میتوانید با هم کار کنید.» Robert Orben
- «قدرت تیم، هر یک از اعضای آن است. قدرت هر یک از اعضای تیم، تیم است.» Phil Jackson
اگر به عنوان رهبر روشهای مختلفی برای ایجاد انگیزه در تیم را امتحان کردهاید اما باز هم عوارض منفی کم انگیزگی را در تیم میبینید، بدانید تنها نیستید. بعضی اوقات حتی بهترین مدیران و رهبران هم برای یافتن راههای خلاقانه و قابل اعتماد برای ایجاد انگیزه در کارکنان خود، مجبورند خارج از چارچوب فکر کنند. پس به ایجاد انگیزه تیمی و ضرورت ایجاد انگیزه تیمی همچنان فکر کنید و از آن غافل نشوید. بدانید شما به عنوان رهبر تیم خودتان باید انگیزه کافی و لازم برای هدایت تیمتان را داشته باشید تا بتوانید آن را به تیم هم منتقل کنید
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
دسترسی سریع
- مبانی کارآفرینی
- کارآفرینی چیست؟
- ویژگیهای یک کارآفرین
- همه چیز درباره کارآفرینی درون سازمانی که باید بدانید
- چرا اهمیت نوآوری در کارآفرینی روز به روز افزایش مییابد؟
- ایده چیست و در کارآفرینی چه کاربردی دارد؟
- با سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی آشنا شوید
- ترس از بیان ایده و روشهای غلبه بر آن
- ارزیابی ایده چیست و چرا تشخیص ایدههای کارآمد اهمیت دارد؟
- هر آنچه که باید در رابطه با مفهوم بازار بدانید
- با مفهوم و انواع مشتری در کسبوکار آشنا شوید
- تفاوت کاربر و مشتری در تعامل با کسبوکارها چیست؟
- شناسایی نیاز مشتری؛ یک گام فراتر از رقبا
- تحقیقات بازاریابی و مراحل انجام آن
- راهاندازی استارتاپ
- تعریف و ویژگی های استارتاپ
- استارتاپهای موفق چگونه تعریف میشوند و چه ویژگیهایی دارند؟
- آشنایی با چیستی استارتاپ و انواع آن
- هر آنچه درباره بوم مدل کسب و کار باید بدانید
- همه چیز درباره مدل کسب و کار که باید بدانید
- بوم ناب چیست؟
- تحلیلSWOT چیست و چه کاربردی دارد؟
- استراتژی رشد چیست و چگونه به موفقیت کسبوکارها کمک میکند؟
- ارزیابی معیارهای رشد کسبوکار چگونه است؟
- همه چیز در مورد مشاوران و منتورها در دنیای استارتاپها
- صفر تا صد آمادهسازی MVP
- مدیریت منابع انسانی در استارتاپ چیست و چه نقشی دارد؟
- هویت و فرهنگ سازمانی در استارتاپ چیست؟
- هر آنچه درباره طرح مالی کسب و کار باید بدانید
- طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟
- پیش بینیهای مالی و هزینهها برای کسبوکار
- حقوق استارتاپها
- توسعه فردی
- تیم و کار تیمی
دیدگاه اساتید