زمان مطالعه: 8 دقیقه


تکنیکهای ایده پردازی چیست؟ موفقیت شما در هر شغلی که برای خود انتخاب کرده باشید، بستگی به تواناییها و خلاقیتتان دارد. توانایی ایدهپردازی و ارائه راهکارهای تازه و هیجانانگیز همان چیزی است که بهترین و شاخصترین افراد را در یک محیط کاری از همکاران خود متمایز میکند؛ بنابراین، قطعاً باید در مورد چگونگی بهبود این مهارت فکر کنید.
ایدهپردازی چه برای یک فرد چه برای یک کسبوکار هیچ گاه آسان نیست و لزوما همه ایدهها به راهحلهای نوآورانه منتهی نمیشوند. چه زمانی که ذهن شماسرشار از ایدههای تازه است و چه زمانی که بهسختی در تلاشید تا به ایده خلاقانهای برسید، در هر دو حالت ممکن است به نتایج دلخواه نرسید. زیرا باید از میان ایدهها، مواردی را که انتخاب کنید که امکان عملی کردن آنها وجود دارد و پتانسیل ایجاد تغییر در آنها دیده میشود.
اما چگونه میتوانید فرایند ایدهپردازی را بهبود ببخشید؟ آیا روش یا تاکتیکی برای خلق ایده بهصورت موثرتر و بهینهتر وجود دارد؟ پاسخ ساده این است: بله، وجود دارد. درحقیقت، تکنیکهای مختلف زیادی وجود دارد که میتوانید آنها را امتحان کنید. برای آشنایی با شش روش و تکنیک موثر ایدهپردازی، این مطلب را تا انتها بخوانید.
محتوای این درسنامه
ایدهپردازی چیست؟
ایدهپردازی به معنای فرایند ایجاد و توسعه مفاهیم انتزاعی، حقیقی یا بصری جدید و متفاوت است. به عبارت سادهتر، ایدهپردازی فرایندی است که نیاز به یافتن راهحلهای جدید برای مشکلات عملی در همه زمینههای زندگی و کاری را رفع میکند.
شرکتها از این روش برای پیدا کردن راهکارهای حل چالشهای دشوار استفاده میکنند. این فرایند اقدامات مختلفی را دربرمیگیرد که عبارتاند از: رسیدن به ایدههای مختلف در بحث گروهی، انتخاب بهترین ایده یا ایدهها، برنامهریزی برای اجرای ایده و سپس عملی کردن آن ایده. این ایده میتواند یا ملموس باشد؛ یعنی چیزی که میتوانید آن را لمس کنید یا ببینید، یا نامحسوس باشد؛ مانند چیزی نمادین یا فرهنگی.
سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی
کسانی که تجربه حضور در جلسات ایدهپردازی را ندارند، معمولا فکر میکنند که اتفاقات عجیب و ناآشنایی در این جلسات رخ میدهد. درصورتیکه سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی میتواند منجر به شکلگیری نتایج درخشان شود. در این جلسات، نه تنها پیدا کردن راهکار برای حل مسائل بهصورت کاملا جدی دنبال میشود؛ بلکه شور و هیجان و انرژی خاصی نیز در فضا شکل میگیرد که حاصل بهکارگیری همین تکنیکهای جذاب است.
روش 5W+H
روش 5W+H یکی از موثرترین تکنیکهای ایدهپردازی برای زمانی است که ذهنتان خالی از هرگونه ایده تازه است. در این شرایط، باید سوالات اساسی و بنیادین را هنگام فکر کردن در مورد یک موضوع خاص از خود بپرسید. سوالاتی از این قبیل: چهکسی(Who) ، چهچیزی (What)، کجا(Where) ، زمانی(When)، چرا(Why) ، و چگونه(How) ؟
اگر در هر موضوعی، به هر یک از این سؤالات پاسخ دهید، میتوانید یک قدم به حل مشکل خود نزدیک شوید. این پاسخها مغز شما را مجبور به بررسی مجدد کل موضوع میکنند و زاویه جدیدی برای نگاه عمیقتر به مشکل به شما میبخشد.
گوش دادن به دیگران
ایدهپردازی همیشه به این معنی نیست که یک پیشنهاد عالی از طرف یک نفر یا یک تیم به دیگران ارائه میشود. در عوض، گاهی اوقات کافی است که کمی گوش دادن به دیگران را تمرین کنید تا ببینید مخاطب هدفتان در مورد یک موضوع خاص چه حرفی برای گفتن دارد. شما میتوانید از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام، فیسبوک یا توییتر استفاده کنید تا ایدههای گرانبهایی از طرف کاربران و مخاطبان خود پیدا کنید.
علاوهبراین، میتوانید یک نظرسنجی ترتیب دهید و مستقیما از مردم بپرسید که چه میخواهند. نظرسنجیهای ساده چنددقیقهای نیز میتوانند منبع الهامهای بزرگ باشند؛ پس، چرا از آن بهعنوان ابزار ایدهپردازی استفاده نکنیم؟
توفان فکری
توفان فکری روشی شناختهشده است که مردم در سراسر جهان دهها سال است که از آن استفاده میکنند. اما چهچیزی باعث شده این روش از تکنیکهای عالی برای ایدهپردازی باشد؟ در این جلسات، هیچکس بهخاطر پیشنهاد یک ایده بهظاهر احمقانه مورد تمسخر قرار نمیگیرد. در این جلسات، درست و غلطی وجود ندارد. شما فقط باید اولین چیزی را که به ذهنتان میرسد، بگویید، همین و بس! پس از یک جلسه توفان فکری، کافی است تمام پیشنهادها را فیلتر کنید و مواردی را پیدا کنید که بیشترین پتانسیل را برای موفقیت دارند.
ایفای نقش
راه رفتن با کفش دیگران آسان نیست؛ اما گاهی اوقات تنها راه شکستن سدهای ذهنی و رسیدن به یک ایده درخشان است. روند کار ساده است: شما فقط باید جایتان را با همکاران خود عوض کنید، مدتی وظایف آنها را انجام دهید و سعی کنید از نگاه آنها مسائل را بررسی کنید. این روند در زمان کوتاه به نتایج خوبی نمیرسد؛ اما با گذشت زمان و تلاش کردن بیشتر، اغلب منجر به نتایج جالب و خلق ایدههای جدید میشود.
نقشه ذهنی
خلق و ایجاد نقشه ذهنی یکی دیگر از تکنیکهای ایدهپردازی در زمانی است که ذهنمان برای خلق ایدههای نو یاری نمیکند. نقشه ذهنی یک نمودار یا طرح گرافیکی است که برای نشان دادن ارتباط میان ایدهها، کلمات یا مفاهیم مورد استفاده قرار میگیرد. در این تکنیک، هر داده یا ایده روی کاغذ نوشته میشود و بعد، با خط یا منحنی به ایده یا داده قبل یا بعد از خودش متصل میشود. بهاینترتیب، شبکهای از روابط به وجود میآید که به کاربر امکان میدهد یک چارچوب بصری پیرامون یک مفهوم مرکزی بسازد.
فرض کنید شما مشغول نوشتن یک فیلمنامه هستید. در این حالت، شما میتوانید شخصیت اصلی را در مرکز نقشه قرار دهید. سپس، باید هر شخصیت یا موردی را که درباره آن فرد به ذهنتان میرسد، در گوشهوکنار همان صفحه، بدون هیچ ترتیب مشخصی یادداشت کنید. در آخر هم، باید سعی کنید ارتباط میان تمام عبارتها یا کلمات و شخصیتها را باهم پیدا کنید و بههم وصل کنید.
تفکر معکوس
آخرین راهحل موجود در تکنیکهای ایدهپردازی بسیار جالب و سرگرمکننده است. به جای فکر کردن در مورد چگونگی رسیدن به هدف خود، میتوانید در مورد چگونگی عدم دستیابی به آن فکر کنید. مثلا بهجای «چطور فالوئرهایم را در شبکههای اجتماعی بیشتر کنم؟»، مسئله «چطور کاری کنم که اصلا هیچ فالوئری نداشته باشم؟» را حل کنید! البته، در این تکنیک وقت زیادی را صرف نکنید و بعد از رسیدن به 10 الی 15 ایده جدید، این کار را متوقف کنید. تفکر معکوس غالباً افراد را به نتایج باورنکردنی سوق میدهد و جرقه ایدههای جدیدی را در ذهن آنها میزند.
همانطور که از موارد ذکرشده در این مقاله کاملاً مشخص است، مدتهاست که دوران خستهکننده ایدهپردازیهای معمولی تمام شده و زمان آن رسیده که از تکنیکهای ایدهپردازی جالب و خلاقانه بهره بگیرید. هرچه روند این نوع تفکر خلاقتر باشد، احتمالاً میتوان انتظار رسیدن به ایدهها و راهحلهای بهتری را داشت.
در این مقاله، شش مورد از سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی را به شما معرفی کردیم. ممکن است تمامی این تکنیکها برایتان موثر نباشد؛ اما پیشنهاد ما این است که همه آنها را امتحان کنید و تکنیکی را پیدا کنید که برایتان مناسب باشد. شما در جلسات ایدهپردازی شرکت خود از کدامیک از این تکنیکها استفاده میکنید؟ آیا بهجز روشهای مذکور، روش دیگری سراغ دارید که شما را به ایدههای ناب و متفاوت برساند؟
دسترسی سریع
- مبانی کارآفرینی
- کارآفرینی چیست؟
- ویژگیهای یک کارآفرین
- همه چیز درباره کارآفرینی درون سازمانی که باید بدانید
- چرا اهمیت نوآوری در کارآفرینی روز به روز افزایش مییابد؟
- ایده چیست و در کارآفرینی چه کاربردی دارد؟
- با سادهترین تکنیکهای ایدهپردازی آشنا شوید
- ترس از بیان ایده و روشهای غلبه بر آن
- ارزیابی ایده چیست و چرا تشخیص ایدههای کارآمد اهمیت دارد؟
- هر آنچه که باید در رابطه با مفهوم بازار بدانید
- با مفهوم و انواع مشتری در کسبوکار آشنا شوید
- تفاوت کاربر و مشتری در تعامل با کسبوکارها چیست؟
- شناسایی نیاز مشتری؛ یک گام فراتر از رقبا
- تحقیقات بازاریابی و مراحل انجام آن
- راهاندازی استارتاپ
- تعریف و ویژگی های استارتاپ
- استارتاپهای موفق چگونه تعریف میشوند و چه ویژگیهایی دارند؟
- آشنایی با چیستی استارتاپ و انواع آن
- هر آنچه درباره بوم مدل کسب و کار باید بدانید
- همه چیز درباره مدل کسب و کار که باید بدانید
- بوم ناب چیست؟
- تحلیلSWOT چیست و چه کاربردی دارد؟
- استراتژی رشد چیست و چگونه به موفقیت کسبوکارها کمک میکند؟
- ارزیابی معیارهای رشد کسبوکار چگونه است؟
- همه چیز در مورد مشاوران و منتورها در دنیای استارتاپها
- صفر تا صد آمادهسازی MVP
- مدیریت منابع انسانی در استارتاپ چیست و چه نقشی دارد؟
- هویت و فرهنگ سازمانی در استارتاپ چیست؟
- هر آنچه درباره طرح مالی کسب و کار باید بدانید
- طرح کسب و کار چیست و چه کاربردی دارد؟
- پیش بینیهای مالی و هزینهها برای کسبوکار
- حقوق استارتاپها
- توسعه فردی
- تیم و کار تیمی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.