خصوصیات یک رهبر موفق
رهبران خوب باید به اصولی پایبند باشند و آن اصول را در راستای رهبری موثر تیم خود به کار ببرند. این اصول شامل موارد زیر است:
- چشم انداز و هدف تیم را تعریف میکند
به خاطر داشته باشید درست است کهچشم نگاه میکند، اما این ذهن است که میبیند.
بنابراین رهبر در تیم باید دقت کند که چشم انداز کاری که رهبری آن را برعهده گرفته به خوبی بداند و بتواند آن را برای سازمان و تیم خود هم ترسیم کند.
در تیمهای بدون چشم انداز همه کار میکنند و اغلب حتی خیلی سخت هم کار میکنند اما به اهداف مهم خود نمیرسند ونتایج مثبتی حاصل نمیشود. این چشم انداز مشخص شده از سوی رهبر است که تیم را برای رسیدن به یک هدف مشترک گرد هم میآورد.
- قدردان است و به پاداش دادن اهمیت میدهد
اعضای تیم وقتی به خوبی در کنار هم کار میکنند، دوست دارند مورد تشویق قرار گیرند. این کار به آنها احساس تعهد و تعامل بیشتری میدهد. پس هنگامی که افراد تیم برای رسیدن به هدفشان فراتر از انتظار پیش میروند رهبر باید حتما از آنها قدردانی کند. این کار کمک میکند استرس کار تیمی کم شود و حتی قبول استرس بیشتر برای اعضای تیم قابل پذیرشتر باشد.
- از صمیم قلب با اعضای تیم ارتباط میگیرد و صحبت میکند
بسیاری از مردم به اشتباه فکر میکنند رهبری امری ذاتی است و در برخی از افراد وجود دارد. اما حقیقت این است که رهبری یک انتخاب است و این انتخابی است که فقط خود شخص میتواند آن را بپذیرد. نمیتوان رهبری را به شخصی تحمیلکرد.
بنابراین هنگامی که رهبر در تیم به دنبال برقراری ارتباط میرود باید طوری ارتباط خود را برقرار کند که اعضای تیم به او اعتماد کنند.
- نماینده اعضای تیم است و در راستای توانمندسازی آنها کار میکند
شاید بهترین استراتژی رهبری برای درگیر کردن تیم خود، توانمند سازی آنها با واگذار کردن مسئولیتهای بیشتر به آنها باشد. رهبر در تیم باید شرایطی را ایجاد کند که نه تنها به اعضای تیم مسئولیت جدید بدهد بلکه به آنها اختیارتام در انجام کارها را هم بدهد.
- خود را متعهد به یادگیری و آموزش بیشتر میکند
رهبری، سفری است بدون مقصد واقعی. بنابراین رهبران بزرگ متعهد به ادامه رشد و پالایش خود از طریق ادامه تحصیل باشند و با استفاده دانش خود به رشد و تعالی تیمش هم کمک کند.
در اینجا رهبر در تیم نقش مربی دارد و متعهد میشود که مهارتهای رهبری در تیم خود را به اندازه مهارتهای خود توسعه دهد.
مهارت های مهم وضروری برای رهبری و هدایت بهینه تیم
یك رهبر دارای چهار ویژگی منحصر به فرد است كه عبارتند از:
- بیشتر گوش میکند و کمتر صحبت میکند.
- اتفاق نظر خوبی دارد اما به کار دیگران جهت میدهد و قاطعیت عمل ایجاد میکند.
- هرکسی میتواند مشکلی را شناسایی کند اما رهبر خود بخشی از راه حل است.
- علنی عذرخواهی میکند و غرورش را برای شخص خود نگه میدارد.
هفت کاری که رهبران موفق و بزرگ همیشه انجام میدهند (اما مدیران همیشهاز آن میترسند یا از انجام آنها طفره میروند)
- یک رهبر بزرگ کارهای روزمره را به اهداف عالیگره میزند. یک مدیر صرفابر اهداف کوتاه مدت تمرکز دارد.
- یک رهبر بزرگ انسانها را انسان میداند. یک مدیر صرفاعناوین سازمانییا نمودارهای سازمانی را میبیند.
- یک رهبر بزرگ به احترام به دیگران اهمیت میدهد. یک مدیر صرفا میخواهد مورد پسند واقع شود.
- یک رهبر واقعی وقتی اعضای تیم به موفقیتهای بزرگی دست مییابند هیجان زده میشود. یک مدیر صرفا خوشحال میشود.
- یک رهبر بزرگ با صداقت و شفافیت بههمه هم تیمیها قدرت میبخشد. یک مدیر صرفا اطلاعات را جمعآوری میکند، گویی که شخصابرای او هزینه داده است.
- یک رهبر بزرگ میداند که اگر تیم کوتاه بیاید، او مسئولیت دارد. یک مدیر صرفا تیم را مقصر میداند.
- یک رهبر عالی اساسابه نتایج اهمیت میدهد. یک مدیر صرفابه فکر فرایندها و اجرای درست آنها است.
مهم نیست که عناصر شخصیتی شما چه تفاوتی بینیک رهبر و یک مدیر ایجاد میکند، مهم این است که شخصی که میخواهد در جایگاه یک رهبر در تیم فعالیت کند بتواند ویژگی های رهبری را در خود ایجاد کند و قوانین رهبری تیم را بداند تا بتواند رهبری موثر برای مجموعه باشد.
یکی از نمونههای موفق رهبری در سازمانها برخوردی است که مدیر و رهبر مجموعه تویوتا در سال 2009 از خود نشان داد. در آن سال حدود 2.3 میلیون وسیله نقلیه تویوتابخاطر ترمزهای معیوببازپس گردانده شدند. خشم در سطح رسانهها و مردم بالا گرفته بود. رهبر این مجموعه به جای اینکه به یک تیم روابط عمومی اجازه دهد فقط با بیانیهمطبوعاتی و مصاحبهها با این مشکل مقابله کنند، گفتگوی زندهای راترتیب دهند تا او در آن ظاهر شود و به همه پرسشها درباره این شرکت پاسخ دهد. او با این تصمیمش همه را غافلگیر کرد.
رهبر تویوتا در آن گفتگوی زنده به بیش از هزار سوال سخت از سمت مشتریان و حتی کارمندان گذشته خود پاسخ داد.نکته مهم دیگری که حکایت از موفقیت این رهبر سازمانی داشت این بود که او به هر نوع سوالی پاسخ داد و هیچگونه فیلتری در سوالات وجود نداشت. این عملکرد خوب مدیر تویوتاکه حاکی از صداقت و شفافیت تویوتاداشت به کاهش آسیب به اعتبار شرکت کمک کرد هر چند شاید ضررهای مالی آن هیچوقت جبران نشد
دیدگاه اساتید